- Veden juonti. Itse pyrin juomaan 2-3litraa nesteitä päivittäin. Tähän lukuun lasken mukaan vedet, sisältäen kraanaveden, hapotetut vedet sekä teen. Harvemmin kolmeen litraan aivan pääsen, mutta 2 ylittyy varmasti.
- Vihannekset. Vihannekset ovat mukavaa ja hyvääkin naposteltavaa kun ei ole vaihtoehtoja. Suuri ongelma on yleensä vihannesten laatu. Itse olen melko tarkka ruokaan ja elintarvikkeisiin liittyvissä laatuasioissa. Kannattaa kaupassa rohkeasti ostaa erilaisia vihanneksia ja maksaa vaikka hieman enemmän niistä hyvän -ja tuoreennäköisistä. Kasviksilla on myös erittäin helppo keventää ruokia. Eli ei muuta kuin kasvissosekeittoa tekemään! Bolognese kastikkeestakin saa mukavasti kevyempää, kun sekaan lisää esim. porkkanaraastetta, paprikaa, sipulia ja tomaattia.
- Kuitu. Pitää nälkää hyvin pois ja edistää kaikenlaista toimintaa;) Aamupuuroa kehiin, leseitä jogurtin päälle, täysjyväruisleipää...
- Kevyttuotteet. Kaikille on varmasti selvää se fakta, että vaikka elintarvikkeen pakkauksessa lukee "kevyt", se ei todellakaan tarkoita että tuote olisi oikeasti kevyttä! Räikein esimerkki on meetwursti, joka ei todellakaan ole kevyttä edes ultrakevyessä paketissa. Oikeat kevyttuotteet tunnistaa, kun vertaa ravintosisältöjä eri pakkauksien välillä. Itse suosin makeutusaineilla makeutettuja sekä rasvattomia tuotteita. Makeutusaineet ovat hiukan kiistelty asia, mutta tämän hetken tutkimustiedon mukaan niitä voi huoletta käyttää kohtuullisia määriä.
- Annoskoot. Tarkkaile elimistöäsi ja kuuntele milloin olet täynnä. Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää, niin muista että teet itsellesi vain hallaa jos joka kerta santsaat, ja santsaat toisenkin kerran. Ja ehkä vielä ihan pikkiriikkisen kolmannellakin;) Runsas vihannesten syönti aterialla auttaa, sekä veden juonti. Itse en myöskään ole koskaan pitänyt leipää välttämättä ateriaan kuuluvana osana.
- Säännöllisyys. Olen joskus huoletta skipannut aamiaisen ja lounaan, ikäänkuin säästäen kaloreita iltasyömisille. Tämä johtaa kiukkuun ja siihen, että illalla napostelen kahta kauheammin vaikka mitä. Ihan vaan huvin vuoksi. 5 pientä ateriaa päivässä takaa tasaisen verensokerin ja auttaa välttämään kiukkua.
- Ateriankorvikkeet. Nutrilett. Olen oppinut jopa pitämään näistä. Yhden-kahden aterian päivittäin korvaus ateriankorvikkeilla on helppo tapa hallita painoa sekä vähentää stressiä siitä mitä söisi. Samalla tulee nautittua nestettä ja saa tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Suosittelen erityisesti Smoothie-valmisjuomaa (209kcal) sekä veteen sekoitettavia keittoja ja pirtelöitä (111kcal).
- Aika. Ole kärsivällinen. Viikko on lyhyt aika ja siihen ei paljon ihmeitä mahdu. Anna itsellesi aikaa äläkä turhaudu. Älä ota turhaa stressiä painosta, vaan muista samalla myös nauttia elämästä. Tähtää pidemmän aikavälin tuloksiin.
- Repsahda välillä. Elämä on niin kurjaa jos ei koskaan saa, mitä himoitsee. Parhaassa tapauksessa saatkin tarpeeksesi vähästä ja huomaat, ettei sipsit/karkit/kakut/pullat/liika ruoka/ ollutkaan niin hyvää ja haluamisen taso laskee :) HUOM. Suklaata ei lasketa tähän;) Pidemmällä aikavälillä huomaat ettei yksi ravintolaillallinen, karkkipussi tai leffapopparit kaadakkaan koko elämää vaan saattaa sitä vastoin antaa uutta tsemppiä. Liiallisuuksiin ei kuitenkaan kannata mennä, sillä se voi jäädä helposti päälle. Nimim. kokemusta on.
- Liikunta. Liikunta ei ole ikinä ollut kovinkaan lähellä sydäntäni. Nautin toki ulkoilusta jos on mukava sää ja kiva maasto, mutta en ole koskaan ollut ryhmäliikuntaihminen. Fakta on kuitenkin ainakin omalla kohdallani, että aineenvaihdunta kiihtyy liikunnan seurauksena. Kokeile pilatesta, kävelyä ja pyöräilyä. My favourites:)
- Kannustus. Hanki kannustusta ja tukea. Motivoi itseäsi esim. uusilla kengillä, laukulla tai kosmetiikalla. Käytä ne rahat ,jotka aikaisemmin menivät ruokaturhuuksiin johonkin pysyvämpään.
- Nauti. Muista nauttia laadukkaista raaka-aineista. Panosta mieluummin laatuun kuin määrään. Herkut vasta ovatkin herkkuja, jos niitä saa vain vähän. Mutta liian vähästä tulee vain vihaiseksi. Korvaa ruasta saadut elämykset muilla.
- Hyötyliikunta. Portaiden kävely hissin sijaan, kotimatka kävellen kiertotietä, siivoaminen...Näitä on tuhansia mahdollisuuksia.
- Ruokapäiväkirja. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, on ruokapäiväkirja oiva tapa nähdä konkreettisesti ruokavalion hasardit sekä huomata se, kuinka paljon turhaa energiaa tulee epämääräisestä napostelusta.
Kirjavuosi jatkuu
3 viikkoa sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti